PRIJAVI SE
in sodeluj na forumu, komentiraj, ocenjuj... Registriraš se v samo 10ih sekudah!
Bitcoin Slovenija
 

Bitcoin obdavčitev

Objavljeno: 30.12.2013 ob 22:23
Bitcoin obdavčitev

Bitcoin obdavčitev fizičnih oseb

Državna blagajna je prazna zato so tudi dacarji presenetljivo hitro videli svojo priložnost v bitcoin obdavčitvi. S predlagano obdavčitvijo pa žal ne bo dovolj za vse. Rudarjenje se v večini primerov ne bo več izplačalo, saj bo pod črto gledano država lahko pobrala ves dobiček oz. še več.

Pojasnilo davčne uprave si lahko preberetu tukaj.

Dobiček od rudarjenja virtualnih valut je približno 30% ali še manj. Vzemimo primer, da rudarimo z 1 grafično kartico r9 280x ter da rudarimo litecoin-e (LTC). Nakup računalniške opreme nas bo prišel okoli 800 EUR. S takšno kartico boste pri trenutni težavnosti narudarili približno 0.18 LTC/dan kar znese okoli 3 EUR. Pri tem boste porabili za okoli 2 EUR električne energije (cca. 10kWh/dan). Zaslužek bo obdavčen progresivno, torej, če padete že v 2. razred (29%, v tem razredu nas je večina) bo vaš zaslužek komaj 13 centov/dan. Koliko desetletji bo potrebno, da se vam povrne investicija (če sploh) si lahko izračunajte sami. Riziko, da lahko virtualna valuta izgubi na vrednosti in da je posledično strošek elektrika lahko višji od narudarjene valute, državo ne zanima. Davek bo potrebno plačati v vsakem primeru.

Rudarjenje se po našem mnenju ne izplača več.

Trgovanje z valutami pa bo ostalo neobdavčeno. Torej, če kupite bitcoine in z njimi trgujete, vaš dobiček ne bo obdavčen. Obdavčeni bodo le narudarjeni bitcoin oz. virtualne valute.

* Vsi podatki o zaslužkih so dobljeni iz interneta in so približne ocene. Administracija spletne strani bitcoinslo.com se namreč z rudarjenjem ne ukvarja.

Komentarji (1)

#1 - rico, 25.02.2021 ob 21:38
Rudarstvo kriptovalut (digitalni denar). Brez pologa, popolnoma BREZPLAČNO. 0,5mBTC vas čaka ob registraciji. Računalnik deluje za vas, za vašo denarnico. Med delom v računalniku deluje v ozadju. Enostavne nastavitve .. https://computta.com/?ref= 640955